Het kiezen van de juiste palletwagen kan een wereld van verschil maken in de efficiëntie en veiligheid van je werkplek. Toch kan de keuze voor de juiste palletwagen een erg moeilijke keuze zijn, dit kan komen door de vele verschillende soorten palletwagens. Of je nu werkt in een magazijn, een fabriek of een winkel, het juiste gereedschap kan je productiviteit aanzienlijk verhogen. In deze blog duiken we in de verschillende soorten palletwagens en waar je op moet letten bij het maken van je keuze. Van handmatige tot elektrische modellen, elk type heeft zijn eigen unieke voordelen en toepassingen. Lees verder om te ontdekken welke palletwagen het beste aansluit bij jouw specifieke werkzaamheden en hoe je een weloverwogen beslissing kunt nemen.
Welke soort palletwagen past bij mij?
De keuze voor welke soort palletwagen is erg belangrijk om de productiviteit van uw werkzaamheden te optimaliseren. Wanneer moet je bijvoorbeeld voor een handmatige of een elektrische palletwagen? Om hierbij te helpen staat hieronder een overzicht van welk voordeel welke soort palletwagen geeft:
- Handmatige palletwagen: Over het algemeen zijn handmatige palletwagen het meest kosteneffectief, ze zijn nou eenmaal goedkoper dan hun elektrische tegenhangers. Tevens zijn ze onderhoudsarm, omdat er nou eenmaal weinig onderdelen kapot kunnen gaan. Ook liggen de werkzaamheden nooit stil door een lege accu. Handmatige palletwagens zijn uitermate geschikt voor kleinere magazijnen of incidenteel gebruik.
- Elektrische palletwagen: Deze modellen zijn ideaal voor intensief gebruik. Dit omdat er minder fysieke inspanning nodig is om zware ladingen te verplaatsen, hierdoor ontstaan er minder fysieke ongemakken. Elektrische palletwagens verhogen de efficiëntie, doordat deze sneller zijn dan handmatige palletwagens.
- RVS palletwagens: Een van de belangrijkste voordelen van RVS palletwagens is hun duurzaamheid en stevigheid. Roestvrij staal is een zeer sterk materiaal dat bestand is tegen slijtage en zware belasting. Hierdoor gaan RVS palletwagens langer mee dan modellen gemaakt van andere materialen.
- Schaarpalletwagens: Een schaarpalletwagen combineert de functionaliteit van een palletwagen met die van een schaarlift, waardoor pallets niet alleen horizontaal kunnen worden verplaatst, maar ook verticaal kunnen worden geheven. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor het laden en lossen van pallets op ergonomische werkhoogte, wat rugklachten en andere lichamelijke klachten kan helpen voorkomen.
- Weegpalletwagen: Dit apparaat combineert de functionaliteit van een traditionele palletwagen met een geïntegreerde weegschaal, waardoor u direct het gewicht van de lading kunt meten terwijl u deze verplaatst. Dit zorgt voor een aanzienlijke tijdsbesparing en verhoogt de efficiëntie binnen uw logistieke processen.
Welke vorklengte heb ik nodig?
Palletwagens komen in verschillende soorten en maten, met allemaal hun eigen voordeel. Maar welke vorklengte heeft nou welk voordeel? Hieronder is het antwoord schematisch weergegeven:
- Korte vorken (800 – 1.000mm): Korte vorken zijn perfect voor krappe ruimtes, dit komt door de kleine draaicirkel van deze palletwagens.
- Standaardvorken (1.150 mm): Dit is de meest voorkomende afmeting bij palletwagens. Deze vorklengte biedt een ideale balans tussen wendbaarheid en stabiliteit.
- Lange vorken (1.800 – 2.000 mm): Deze vorklengtes zijn uitermate geschikt voor lange of brede ladingen.
Welke soorten wielen horen bij welke werkzaamheden?
Palletwagens komen met verschillende wielsoorten. Elke soort heeft zijn eigen voordelen en komen beter van pas op een bepaald soort ondergrond. De meest gebruikelijke wielmaterialen zijn de volgende:
- Polyurethaan (rood): Dit zijn de meest gebruikte wielen. Dat komt omdat polyurethaan vele voordelen bidet. Zo zijn wielen van dit materiaal geruisloos, wat zorgt voor een rustige werkomgeving. Tevens is dit materiaal zeer bestendig tegen slijtage door metaalspanen en chemische stoffen. Polyurethaan wielen hebben een hoge elasticiteit, wat zorgt voor een goede balans tussen draagvermogen en schokabsorptie. Deze wielen zijn ook nog eens ontworpen om de vloer te beschermen en laten dus geen beschadigingen achter.
- Rubber: Deze wielen hebben een geringe rolweerstand, wat zorgt voor een moeiteloze voortbeweging van de palletwagen. Net zoals de polyurethaan wielen zijn de rubberen wielen geruisloos en vloer beschermend. Door het elastische ontwerp zijn deze wielen uitermate geschikt voor buiten gebruik. De rubberen wielen kunt u het beste gebruiken wanneer u uw werkzaamheden zowel binnen- als buitenshuis uitvoert.
- Nylon: De sterkte van nylon zorgt ervoor dat deze wielen ook geschikt zijn voor erg zware ladingen en buiten gebruik. Dit materiaal is zeer resistent tegen zuren, daarom is dit de beste wielkeuze voor chemische omgevingen.
Moet ik kiezen voor een palletwagen, stapelaar of heftruck?
De keuze voor welk apparaat hangt vooral af van de werkzaamheden. Een palletwagen kan bijvoorbeeld alleen pallets horizontaal verplaatsen door zijn lage hefhoogte. Stapelaars daarentegen kunnen ladingen hoog wegzetten door hun hoge hefhoogtes. Zo gaan handmatige stapelaars tot een hefhoogte van 3.000 mm en elektrische stapelaars zelfs tot een hefhoogte van 5.500 mm.
Heftrucks zijn ontworpen voor een hoog werktempo, lange afstanden en zware lasten. Heftrucks zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, zo starten heftrucks op een hefcapaciteit van 1.500 kg, dit loopt door tot 7.000 kg. Bij het aanschaffen van een heftruck komen ook verschillende hefhoogtes kijken, hiervoor moet u kijken wat het best bij uw werkzaamheden past.
Conclusie
Het kiezen van de juiste palletwagen is cruciaal voor het optimaliseren van de efficiëntie en veiligheid van je werkplek. Of je nu kiest voor een handmatige of elektrische palletwagen, RVS of schaarpalletwagen, elke optie heeft specifieke voordelen die aansluiten bij verschillende werkomgevingen en behoeften. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals gebruiksfrequentie, type lading, en werkomgeving. Daarnaast spelen vorklengte en wieltype een rol in de wendbaarheid en geschiktheid voor bepaalde vloertypes. Overweeg ook of een stapelaar of heftruck beter past bij je werkzaamheden, vooral als je te maken hebt met hoge of zware ladingen. Maak een weloverwogen keuze om de productiviteit te verhogen en fysieke belasting te minimaliseren. Als u hier niet uitkomt kunt u gerust contact met ons opnemen via mh@corlidogroup.com of 088 536 00 00.